Skip to main content
Blogikirjoitus

SUURET KIVET ELÄMÄSSÄ

Kerran iäkästä professoria pyydettiin pitämään luento tehokkaasta ajankäytöstä ryhmälle suurten yritysten johtajia. Tämä luento oli vain yksi osa päivän tiiviistä ohjelmasta, ja professorilla oli vain tunti aikaa käytettävänään.

Seisten tuon eliittiryhmän edessä, tarkastellen jokaista osanottajaa professori sanoi: -Teemme pienen testin.

Hän otti pöydän alta suuren lasipurkin ja asetti sen eteensä pöydälle. Sitten hän otti esiin tennispallon kokoisia kiviä, jotka laittoi purkkiin yksitellen.

Kun purkki oli täynnä eikä sinne olisi enää voinut lisätä yhtään kiveä, professori katsoi oppilaitaan ja kysyi: -Onko purkki nyt täynnä?

Ryhmä vastasi melkein yhteen ääneen: – Kyllä!

Odotettuaan muutaman sekunnin, professori kysyi: -Oletteko aivan varmoja?

Hän kumartui uudestaan nostaakseen pöydän alta pienemmän ruukun, joka oli täynnä soraa. Hän kaatoi soran varovasti kivien päälle ravistellen hiukan suurta purkkia, jolloin sora valui kivien lomiin, aivan purkin pohjalle asti.

Sitten professori kysyi jälleen: -Onko purkki nyt täynnä?

Hänen kuulijansa alkoivat ymmärtää leikin juonen ja yksi heistä vastasi: -Luultavastikaan ei.

-Hyvä! sanoi professori kumartuen taas.

Hän otti pöydän alta pikkuruisen rasian täynnä hiekkaa. Kun hän kaatoi hiekan suureen purkkiin, se valui suurempien kivien ja soran jättämiin rakosiin.

Taas kerran hän kysyi: -Onko purkki nyt täynnä?

Nyt kuuntelijakunta vastasi epäröimättä: – Ei!

-Hyvä! sanoi professori ottaen kannullisen vettä, jolla täytti suuren purkin ääriään myöten.

Sitten hän katsoi kuulijakuntaa ja kysyi: -Mikä on totuus, jonka tämä testi meille opettaa?

Yksi kuulijoista vastasi: -Se osoittaa meille, miten silloinkin, kun kalenterimme on täpösen täynnä, voimme aina lisätä sinne vielä yhden kokouksen.

-Ei! sanoi professori. -Se ei ole vastaus, jota etsin.

Totuus, jonka opimme, on seuraava: jos emme laita ensin suuria kiviä purkkiin, emme saisi niitä kaikkia sinne enää lainkaan.

 

Salissa vallitsi täydellinen hiljaisuus.

 

Professori jatkoi: -Mitkä ovat näitä suuria kiviä teidän elämässänne? Terveys? Perhe? Ystävät? Unelmien toteuttaminen? Tehdä sitä, mitä pitää? Opiskella? Rentoutua? Tai jotain muuta?

Täytyy vain muistaa laittaa nämä kivet ensimmäisenä purkkiin. Jos laitamme ensimmäiseksi soran ja hiekan, täytämme elämämme pelkillä pikkuseikoilla, eikä meille jää enää aikaa todella tärkeille asioille.

Älkää siis unohtako kysyä itseltänne, mitkä ovat elämänne suuret kivet.

Ja laittakaa ne ensin purkkiin.

 

 

Oletko kiinnostunut näkemään ja kuulemaan, miten hyödyttömästä, kallisarvoista aikaa, energiaa sekä ihmisiä turhaan kuluttavasta säntäilystä päästään eroon ja korvataan se hyödyllisillä, kestävästi tuloksia tuottavilla toimintatavoilla?

 

Lähetä vapaamuotoinen viesti, niin otan sinuun yhteyttä ja sovitaan puhelu tai tapaaminen.

lasse@lassehyny.fi